KONTAKT
Photo by Tyler Nix on Unsplash

Förändra ditt liv en vana i taget

1%-metoden alexanderteknik atomic habits vanor ändra vanor Feb 13, 2024

Jag läser boken 1%-metoden av författaren James Clear, och blir inspirerad att stapla vanor som han beskriver det. Jag har redan en inarbetad vana med yogan på morgonen och tanken är att använda en vana som en signal för att något annat ska hända. Exempelvis, när jag har yogat ska jag meditera i 10 minuter. När jag har mediterat ska jag sätta mig ned och skriva i en halvtimme. Och det är det jag gör nu. Meningen är då att det ska bli så inarbetat och automatiskt att det är helt enkelt det man gör!

En annan sak han skrev om är hur vanor, eller kanske i första hand beteenden som blir vanor, är beroende av miljö. Så exempelvis kan man lära sig själv att sova bättre genom att inte lägga sig om man inte är sömnig. Och om man lägger sig och märker att man inte kan sova så kliver man upp och går in i ett annat rum, en annan miljö. När man sedan är sömnig igen så lägger man sig i sängen. På så vis börjar man associera sängen enbart med sovande. Inte med att ligga vaken och scrolla på telefonen. Det här har man ju hört förut som ett tips för att kunna somna – kliv upp om du inte känner dig sömnig, men jag har inte hört den motiveringen förut. Att lära sig själv att sängen är den plats man sover.

För mig är det här väldigt intressant för det blir mindre laddat än om man bestämmer att nu ska jag göra det här (duscha kallt, meditera, insert valfri nyttig grej) i 30 dagar. Då är det som om jag blir en trotsig unge som säger ”don’t tell me what to do!” även fast det är jag som säger åt mig 😊

Om man gör det till någonting som har en tid och en plats och som bara är någonting man gör – lika oladdat som att borsta tänderna, då blir det ingen grej att opponera sig mot! Exempelvis då yogan. Den gör jag varje morgon och jag längtar efter att göra den. Om jag bara helt sonika lägger till att det som händer efter att jag har yogat är att jag stannar kvar på yogamattan och mediterar i 10 minuter så är det det jag gör. Jag har bestämt en tid och en plats. Det är inte något som jag hoppas att jag ska kunna uppnå under 30 dagar förutsatt att jag har tid eller om jag lyckas motivera mitt obstinata jag.

Ett sätt att börja stapla vanor är att titta på sin dag och se vad det är man gör från när man vaknar tills man går och lägger sig. Exempelvis, vaknar, kollar telefonen, kliver upp, duschar, borstar tänderna etc. Man är helt ärlig och icke-dömande med vad man gör. Istället för att tänka att fy tusan vad ofta jag tittar i telefonen har man en nyfiken och intresserad attityd, ”aha, vad intressant. Det är alltså så ofta jag scrollar sociala media.” På det här sättet får man en neutral koll på vad man gör under en dag och man kan lägga till vanor som man skulle vilja ha. Exempelvis, när jag har borstat tänderna så kollar jag vad som behöver tvättas och sätter igång en tvättmaskin. Eller, när jag klätt på mig går jag direkt ut till odlingarna och tittar till dom innan jag gör något annat. Man kan använda de neutrala vanorna som exempelvis ”när jag borstat tänderna ska jag…”, eller ”efter jag ätit frukost ska jag…” till att lägga till ett beteende som man vill ska bli en vana. Då kan den neutrala vanan bli en signal att göra det nya beteendet, och på så vis kan det bli en vana.

Det här är någonting jag brukar säga till mina elever också när de frågar hur de ska göra för att komma ihåg att tänka på det nya som de lärt sig. Mitt tips är att haka i de nya tankarna i någonting som de gör många gånger per dag. Exempelvis hade jag en elev som var advokat som ägnade mycket tid till att hälsa på människor, alltså skaka hand. För honom blev det ett bra sätt att inkorporera de nya vanorna att använda handskakningen som en signal att tänka på att vara buren av underlaget, att komma tillbaka in i sin rygg, att låta nacken vara fri etc – allt det som vi pratade om under lektionen gav han sig själv tillfälle att öva på när han hälsade på människor. Signal och sammanhang gör det lättare att skapa nya vanor.

Hur tänker du om det här? Har du lätt för att skapa nya vanor i din dag?