KONTAKT
Gott Nytt År

Nytt år, Nytt liv - eller?

alexanderteknik imbolc nystart nytt åt rivstart tahandomdig Jan 10, 2023

Än är det Midvinter

Det nya året har börjat och för min del började det med en tvärnit!

Jag hade stora planer. Så snart Nyårsaftonen var över skulle det nya året börja med en rivstart. Jag skulle förbereda mig för ett uppdrag som var inplanerat precis efter jullovets slut. Jag skulle planera årets odlingar, köpa fröer och så de tidiga sådderna. Jag skulle "ta tag i livet!"

Men livet hade andra planer. Dagen innan nyårsafton hade nämligen livet planerat en liten influensa som fortfarande lever och frodas i mig, och rivstarten blev, som sagt, till en tvärnit.

När man bor långt norrut som jag gör så är midvintersolståndet väldigt betydelsefullt. "Nu vänder det!" ropar vi till alla vi möter och de minuter av ökat dagsljus känns så mycket mer än de faktiskt syns, eftersom det rör sig om just...minuter.

När det nya året har börjat har det därför inte hunnit hända särskilt mycket på ljusfronten - det är fortfarande midvinter, och många är fortfarande, trots det nyfödda året, kvar i midvinterdvalan.

Imbolc

Uppe hos oss är det väldigt tydligt när ljuset på allvar börjar återvända. I början av februari brukade vi säga att vi "mötte solen" på väg in till stan för skola och jobb. I början av februari inträffar också den keltiska högtid som markerar början på våren - Imbolc. Och kanske är det först då det nya året på riktigt tar sin början i dessa nordliga trakter? För min del tar jag i alla fall ett kliv tillbaka och skippar rivstarten ännu en stund. Jag fortsätter att vila i det mjuka midvintermörkret och låter min kropp ta hand om influensan i sin egen takt.

Hur tänker du om detta?

Med värme

Marja Bennett